Geplaatst in Blogs » Algemeen op 10.08.2018 door Dries Hoefkens.
Zowel Moodle als Chamilo zijn uitstekende LMS-systemen om in te zetten als elektronische leeromgeving. Niet alle scholen beschikken over voldoende budget om bijvoorbeeld een licentie van Smartschool te kopen. In die gevallen stapt de school over op een gratis oplossing.
Bovendien zijn deze twee reuzen open-source en gratis. Zelfs al heb je géén kennis van Informatica, je kan deze in de cloud (soms zelfs gratis, als je een goede partner vindt) laten hosten. Er zijn echter een aantal voor- en nadelen die bij elk LMS verschillend zijn, ik zet ze even op een rij.
Zo is Moodle heel uitgebreid en bestaat deze al veel langer, maar een nadeel is dat het voor de eindgebruiker niet altijd even handig is, sommige geraken wel is verdwaald in de structuur. Ook is Moodle erg ‘plomp’ en kan het veel dataverkeer opslurpen.
De uitbreiding van Moodle is zo groot dat elk onderdeel gigantische interessante submogelijkheden biedt, jammer genoeg ook de mogelijkheid om hierin te verdwalen. Dit is dan weer een voordeel van Chamilo, die wijst zichzelf in navigatie en structuur uit. De meeste mensen hebben hier geen of weinig een handleiding voor nodig.
Een groot voordeel van Moodle vind ik de quiz (toetsenmogelijkheid), je kan deze instellen met time restrictions, wachtwoord en je kan zelfs een intern netwerk van schoolcomputers opgeven om externe deelnemers niet te accepteren. Je kan een quiz pool koppelen en willekeurige vragen laten selecteren. De quiz optie bestaat uit zoveel subopties dat deze niet neer te pennen zijn! De quiz heeft wat weg van Blackboard/Toledo…
Beide hebben een actieve community, naar mijn mening is bij de Moodle community nog veel meer actie zichtbaar. Dit zie je aan de forumactiviteit. Een nadeel van beide is dat open-source ook door hackers kan worden ingekeken!
Als je leraar bent, wordt er verwacht dat je met de platformen vrij goed over weg kan die gehanteerd worden op de school. Maar in de praktijk weet elke IT-er dat het opleiden van een eindgebruiker voor bijvoorbeeld Moodle een aantal maanden in beslag kan nemen.
TIP: Kies een passend platform voor de school: eisen vs budget vs dataverkeer vs gebruikersgemak eindgebruikers