Bij studenten wordt er regelmatig tijdens de hoorcolleges van (theoretische) OPO's gewerkt met verschillende didactische werkvormen (vragen stellen, onderwijsleergesprekken, denken delen uitwisselen, formatieve groepstest, formatieve oefening) dit in combinatie met hoogwaardig cursusmateriaal zorgt voor een efficiënte verwerving. In sommige hoorcolleges zal doceren de bovenmaat voeren, studenten krijgen een aanbeveling om notities te nemen en vragen te stellen. In uitzonderlijke gevallen kan de docent het vragenmoment specifiek vastroosteren of een vraag verplaatsen: omdat deze vraag concreet in klare taal beantwoorden 15 min of langer kan duren. Bijna alle vragen kunnen worden beantwoord binnen 2 min / vraag. Gedurende de practicumcolleges worden observaties uitgevoerd, de eventuele sterke of zwakke studenten komen zo in beeld, de docent zal specifieke begeleiding voorzien of de student uitnodigen per mail om formatief extra oefening te maken die hij in de volgende practicumles(sen) zal samen overlopen. Meestal zijn er ook voorbeeldexamens.
Bij cursisten wordt er vertrokken van het algemeen basisniveau van de groep, er kan gepolst worden of er specifieke begeleiding nodig is voor bepaalde cursisten. Bij de doelgroep senioren houd ik er effectief rekening mee dat de overgebrachte informatie en bijhorende cursus laagdrempelig is. Dit doelpubliek vergt dus een specifieke didactiek (onderwijsmethode) en tempo.
Voor leerlingen uit het secundair onderwijs is dit onderhevig afhankelijk van de graad. In de eerste en tweede graad spelen een sterke gelijkwaardige verdeling tussen de opvoedkunde en de didactiek een rol, de vakkennis kan nog niet sterk geëxploreerd worden voor de gemiddelde leerling. In specialisatiejaren (derde graad) bv. Informaticabeheer, ElektroMechanica, Industriële Wetenschappen, etc. van het secundair onderwijs gericht op verder studeren, kun je vaak niet buiten bepaalde moeilijke leerplandoelstellingen (na streven pedagogische-didactische wensen) en is voorbereiden op het hoger onderwijs een "to must". Daarnaast ligt de focus in deze graad op de didactiek en vakkennis. De pedagogie neemt in deze ontwikkelingsfase een lage tot matige rol in beslag.